Ayam Brand ™ mematuhi peraturan yang paling ketat di dunia yang meliputi BPA dan semua produk Ayam Brand ™ benar-benar selamat untuk digunakan.

Kebanyakan tinnya datang dengan lapisan untuk melindungi makanan daripada bersentuhan dengan logam yang digunakan di dalam tin. Selama beberapa dekad, lapisan ini dibuat dari epoksi, yang mengandungi BPA (Bisphenol A).

Peraturan yang paling ketat di dunia (arahan EU 2014/19 / EC) telah menetapkan bahawa sangat selamat untuk memakan makanan dalam tin dengan had migrasi khusus BPA (SML) hingga 0.6 ppm atau (mg / kg) makanan.

Analisis makmal bebas telah menunjukkan bahawa untuk kebanyakan produk Ayam Brand ™ tidak ada penghijrahan BPA kepada makanan walaupun selepas tarikh luput tin.

Produk tertentu dengan kandungan makanan yang lebih berasid mungkin menunjukkan beberapa penghijrahan BPA, tetapi ini selalu dianalisis seperti di bawah had ketat 0.6 ppm.

Ayam Brand ™ menukar SEMUA produk makanan dalam tinnya ke dalam tin BEBAS BPA.

Ayam Brand ™ mengambil keputusan pada awal tahun 2012 untuk menukar semua produknya ke tin dengan lapisan yang tidak mengandungi BPA atau sekelompok komponen serupa seperti BPF, BPS dll. Oleh itu, Ayam Brand ™ menetapkan standard yang lebih tinggi dalam hal ini daripada jangkaan pengguna.

Pada masa keputusan itu diambil, bagaimanapun, pelapisan BPA-FREE alternatif tidak tersedia. Ayam Brand ™ menerapkannya untuk menguji alternatif dengan analisis "Real Time Aging" untuk memastikan mereka benar-benar selamat. Ia mengambil masa beberapa tahun untuk industri bagi merumuskan lapisan baru dan untuk Ayam Brand ™ dan untuk mengujinya.

Ayam Brand ™ secara beransur-ansur menukar ke tin dengan lapisan BEBAS BPA, sebaik sahaja ujian dan analisis membuktikan lapisan baru selamat bagi setiap kategori produk.

Produk kelapa kini terdapat dalam bungkusan yang mengandungi lapisan BEBAS BPA. Rangkaian tuna sedang dalam proses pertukaran.

Sardin, mackerel dan kacang panggang akan bertukar pada tahun 2017.

Semua produk lain dalam pembungkusan yang berbeza (seperti balang kaca atau Tetra Pak) adalah BEBAS BPA.

Produk tin dimasak di dalam tin sebagai sebahagian proses pengetinan. Ini bermakna bahawa mereka sentiasa dimasak sepenuhnya dalam tin boleh dimeteraikan dan boleh dimakan terus dari tin tanpa memerlukan tambahan memasak. Walau bagaimanapun, anda boleh memanaskannya atau menggunakannya sebagai ramuan dalam resipi memasak kegemaran anda.

Produk dalam tin yang belum dibuka hendaklah disimpan di tempat yang sejuk dan kering di mana ia boleh bertahan selama tiga tahun di pantri anda kecuali tarikh "terbaik sebelum ini".

Gunakan pembuka yang bersih dan karat, atau cari tin dengan pembuka tarik, dan lapkan atas tin sebelum membuka.

Jangan simpan makanan dalam tin dibuka di dalam peti sejuk, sebaliknya, pindahkan kandungan yang tidak digunakan ke bekas simpanan yang selamat dan letakkan di dalam peti sejuk selama empat hari.

Pengetinana adalah kaedah terbaik untuk mengekalkan ketahanan, persembahan dan rasa makanan yang diproses lama, tanpa menambahkan bahan pengawet.

Proses pengetinan menggunakan pensterilan, yang diciptakan oleh seorang tukang masak Perancis pada tahun 1810 untuk mengawet makanan dengan cara yang stabil sehingga dapat disimpan dan dihantar ke luar negeri sepanjang tahun.

Tin dikosongkan vakum kemudian ditutup dalam keadaan kedap udara dan melalui proses pemanasan suhu tinggi dan terkawal. Proses pemanasan mengurangkan bakteria dan mengawet makanan.

Produk boleh dimakan dengan selamat tanpa bantuan bahan pengawet.

More info: http://www.mfca.org.my.

Ayam Brand ™ Malaysia Facebook Instagram Youtube enzh-CNms