Serunding Tuna
Bahan-bahan Utama (Kisar)
- 60g bawang merah
- 3 biji cili merah
- 2 batang serai
- 100ml minyak jagung atau bunga matahari
Bahan-Bahan
- 2 cnas Ayam Brand ™ Flakes Tuna Pedas dalam Minyak Zaitun
- 200g kelapa parut segar (bahagian putih sahaja)
- ½ sudu besar serbuk kunyit
- 150ml air
- 50g gula perang
- Garam secukup rasa
Penyediaan:
- Masukkan kelapa dengan serbuk kunyit dan goreng dalam kuali tanpa minyak hingga hampir kering. Keluarkan dan ketepikan.
- Dalam kuali yang sama, masak bahan kisar di atas api sederhana hingga pecah minyak. Masukkan tuna dan minyak zaitun, 150 ml air dan gula, masak hingga gula larut.
- Seterusnya masukkan kelapa goreng, perasakan dengan garam jika perlu, dan terus goreng dengan api sederhana hingga campuran kering.
- Sejukkan dan hidangkan dengan nasi putih panas atau roti putih. Ia boleh disimpan di dalam peti sejuk sehingga 1 minggu.