Sustainability

Adakah My Ayam Brand™ Tuna Mampan ?

Ya, tuna kami adalah mampan dan berikut adalah rasional di sebalik tuntutan ini:

Walaupun tuna Ayam Brand™ mewakili kurang daripada 0.1% daripada tangkapan tuna dunia tahunan, Ayam Brand™ komited untuk menjadi jenama yang mewakili kualiti dan bertindak dengan tanggungjawab dengan mengambil pendirian yang kukuh untuk sumber ikan yang mampan serta pematuhan dan amalan pembuatan. .

Kami tidak mempunyai hubungan langsung dengan kapal nelayan tuna kerana kami bekerja dengan kilang ikan dalam tin, yang menghasilkan resipi kami dengan spesifikasi kami, dan di bawah kawalan kualiti kami. Kawasan pengaruh kami adalah dalam spesifikasi pembelian yang kami berikan kepada pengeluar tuna kaleng.

Penggunaan spesifikasi pembelian ikan tuna yang ketat yang memerlukan sumber ikan yang mampan adalah cara kami untuk memberi tekanan kepada industri perikanan tuna untuk membuat kemajuan bukan sahaja untuk memancing ikan tuna yang mampan tetapi juga amalan buruh yang adil dan patuh.

Pengilang yang telah dipilih untuk menghasilkan Ayam Brand™ mesti menerima spesifikasi kemampanan kami.

MEREKA SELURUH TIGA KATEGORI UTAMA:

 1. BIOMASS

  Peraturan mudah untuk memastikan kemampanan tuna yang digunakan dalam pengeluaran Ayam Brand™.

 2. KOD PENGELUARAN

  Ia adalah wajib bagi pembekal kami dan pembekal mereka sendiri untuk memastikan amalan buruh dan perniagaan yang adil dan patuh.

 3. REKOMENDASI

  Ini memberi tekanan kepada industri untuk penambahbaikan kaedah penangkapan.

1 - BIOMAS

Peraturan 1 : Ayam Brand™ hanya sumber spesies tuna yang tidak kritikal, terancam atau terdedah mengikut Redlist IUCN.

Peraturan 2 : Ayam Brand™ hanya mendapatkan spesies tuna daripada stok serantau dengan biojisim yang sihat (tidak terlalu banyak menangkap ikan dan tidak terlalu banyak menangkap ikan). Stok dipantau oleh Pertubuhan Pengurusan Perikanan Serantau (RFMO).

RFMO adalah organisasi antara kerajaan antarabangsa yang berdedikasi untuk pengurusan sumber perikanan yang mampan di perairan antarabangsa. Kami mengikuti Suruhanjaya Tuna Lautan India (IOTC / iota.org) dan Suruhanjaya Perikanan Pasifik Barat dan Tengah (WCPFC / www.wcpfc.int) khususnya. Kebanyakan data mereka diterbitkan oleh ISSF (Yayasan Kelestarian Makanan Laut Antarabangsa - http://iss-foundation.org).

Peraturan 3 : Kami tidak menerima bekalan tuna daripada perikanan Haram, Tidak Terkawal dan Tidak Dilaporkan (IUU).

Peraturan 4 : Kami tidak menerima bekalan ikan tuna daripada kapal nelayan yang tidak disahkan Mesra Dolphin atau mereka yang mengamalkan sirip jerung atau menangkap spesies terancam.

Peraturan 5 : Ayam Brand™ sumber HANYA TIGA spesies tuna:

 1. SKIJACK TUNA (KATSUWONUS PELAMIS)

  Kebanyakan tuna dalam tin kami dihasilkan menggunakan tuna skipjack (49% daripada jumlah tuna kami). Skipjack yang digunakan oleh jenama kami ditangkap di Lautan Pasifik, di kawasan yang dinilai oleh WCPFC sebagai sihat (tidak terlalu menangkap ikan atau mengalami penangkapan ikan berlebihan), tetapi ia boleh datang dari mana-mana kawasan memancing lain di mana sumber tuna skipjack sihat seperti yang diterangkan oleh RFMO.

  Dalam tempoh tahunan 2018/2019, 100% daripada tuna skipjact kami diperoleh selaras dengan spesifikasi kemampanan ini. Pencapaian ini selaras dengan tempoh 2017/2018 sebelum ini.

  Kelimpahan saham Skipjack di Pasifik Barat dinilai sebagai sihat. (halaman 44 laporan itu ISSF 2019-12: Status Perikanan Dunia untuk Tuna. Oktober 2019 *).

 2. Yellowfin (Thunnus albacares)

  DAP menggunakan tuna sirip kuning (35% daripada jumlah tuna kami) untuk tuna dalam tin dalam minyak atau dalam air. Di beberapa bahagian dunia, tuna sirip kuning terlalu banyak ditangkap. Keperluan kami ialah tuna sirip kuning untuk jenama kami dipancing dari Pasifik Barat, yang dinilai sihat oleh WCPFC.

  Dalam tempoh tahunan 2018/2019, 100% tuna sirip kuning kami diperoleh selaras dengan spesifikasi kemampanan. Namun, kita perlu menghadapi hakikat bahawa kita mungkin dalam masa terdekat, mengalami beberapa bulan tanpa sebarang bekalan dari Pasifik Barat. Untuk mengekalkan nisbah kemampanan 100% pada Yellowfin, kami telah mengurangkan bahagian spesies ini dalam pengeluaran kami.

  Kelimpahan saham Yellowfin di Pasifik Barat Barat dinilai sebagai sihat. (halaman 40 laporan itu ISSF 2019-12: Status Perikanan Dunia untuk Tuna. Oktober 2019 *).

 3. Tonggol (Thunnus Tonggol)

  Kami berjaya menggantikan Yellowfin dengan spesies yang kurang dikenali, Tonggol, dalam kira-kira 16% daripada bekalan kami. Dari segi keseimbangan kemampanan, spesies sedemikian (juga dikenali sebagai Tuna Ekor Panjang) memberikan kebaikan dan kelemahan. Tambahan pula, Tonggol ialah ikan pantai yang ditangkap oleh nelayan kecil tempatan. Ia menyumbang kepada ekonomi tempatan dan ia tidak disenaraikan sebagai spesies tuna yang terancam. Kelemahannya, spesies tuna tempatan ini tidak digunakan oleh industri utama kerana ia kurang mudah untuk dikumpulkan dan diproses, oleh itu tiada pemantauan rasmi ke atas biojisim mereka.

Ayam Brand™ memantau dengan teliti maklumat dan laporan daripada RFMO dan ISSF untuk memastikan status biojisim tuna skipjack, yellowfin dan tonggol tuna.

2 - KOD PENGELUARAN

Ayam Brand™ bekerjasama dengan pembekal yang berkongsi kod tingkah laku yang sama untuk kilang mereka dan yang seterusnya mewajibkan pembekal mereka sendiri.

Amalan ini, dalam rantaian bekalan, sangat menyumbang kepada peningkatan prestasi kemampanan semua pihak dan akhirnya membawa kepada hubungan jangka panjang yang saling menguntungkan antara pembekal dan pihak berkepentingan.

 • Keadaan buruh dan sosial mematuhi sepenuhnya undang-undang kebangsaan dan perjanjian antarabangsa.

 • Dasar dalaman wujud untuk mencegah rasuah dan rasuah.

 • Hak asasi manusia mesti dihormati dan dipromosikan di dalam syarikat.

 • Dasar alam sekitar, kesihatan dan keselamatan mesti dilaksanakan.

Untuk butiran lanjut, sila rujuk kepada kami Kod Etika.

3 - CADANGAN

Kami memainkan peranan kami dalam mendorong pembekal kami untuk memperbaiki kaedah penangkapan.

Kebanyakan tuna Ayam Brand™ ditangkap oleh kapal nelayan purse seine dan peratusan kecil daripada tiang dan tali.

Kami terima:

 • Pukat purse

 • Perikanan tiang & garis

 • Mengetuk atau mengendalikan perikanan

Kami tidak menerima:

 • Garis panjang

 • Kapal dengan sengaja mengejar mamalia laut, penyu atau jerung

Setakat hari ini, bekalan kami tidak dapat membezakan antara peratusan tangkapan purse seine pada tuna sekolah percuma berbanding purse seine pada FADs kerana kadangkala ia bercampur dalam vesel nelayan. Kami, bagaimanapun, sentiasa berdialog dengan pembekal kami yang komited untuk mengumpul data dan berkongsi maklumat teknikal. Ini sepatutnya membolehkan kami memahami situasi yang lebih baik dalam jangka masa yang singkat untuk meningkatkan spesifikasi pembelian kami.

Sebagai jenama yang terlibat dalam ikan dalam tin, kami kerap menyatakan pendapat kami bahawa Rizab Marin (MR) dan Kawasan Perlindungan Marin (MPA) harus diperbesarkan dan kuota yang diurus dengan baik untuk ikan yang ditangkap berdasarkan data saintifik adalah alat yang berkesan untuk mengurus dan melindungi sumber ikan untuk generasi akan datang.

Kami secara khusus menyatakan sokongan kami untuk mempromosikan kawasan berikut sebagai Rizab Marin dan kami berjanji untuk tidak menerima bekalan ikan dari laut ini:

 • Pacific Commons

 • Laut Ross Antartik

 • Pulau Besar dan Merlimau di Melaka, Malaysia

 • Taman Laut Port Dickson di Negeri Sembilan, Malaysia

 • Pulau Lina di Johor, Malaysia

 • Pulau Songsong di Kedah, Malaysia

Lebih-lebih lagi, kami tidak bekerjasama dengan mana-mana syarikat yang sedang membina, atau merancang untuk membina, kapal-kapal tambahan baru untuk ikan tuna (selain tiang tempatan & garis dan / atau garis besar).

Kami juga sedang berusaha untuk menambah rangkaian tuna kalengan dan tiang mampan yang diperakui kepada tuna kaleng Ayam Brand™, jadi Ayam Brand™ boleh menawarkan pilihan ini kepada pengguna dalam masa terdekat mereka.

Ayam Brand™ menerbitkan setiap tahun, dalam ketelusan penuh, data tentang kemampanan yang dicapai dalam bekalan tuna dalam tahunan Denis Group Laporan ESG.

Ayam Brand™ komited terhadap kemampanan dan ketelusan rantaian bekalan produknya. Kami mengalu-alukan sebarang pertanyaan lanjut di "HUBUNGI KAMI".

 

Ayam Brand ™ Malaysia Facebook Instagram Youtube enzh-CNms